Evenementen

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

Ron Damstra Alphen aan den Rijn woensdag, 19 januari 2022 13:27

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Voor Ron is deelnemen aan de 20 van Alphen vaste prik. Al sinds 2004 is hij er elke editie bij om de 20 kilometer te lopen. “Net als de Leiden Marathon en de wedstrijden van het Zorg en Zekerheid circuit loop ik ook altijd de 20 van Alphen. Het is wat mij betreft één van de leukste lopen van het jaar. Dat het voor mij een thuiswedstrijd is waar ook nog eens veel bekenden langs het parcours staan om mij aan te moedigen, maakt het nog mooier.”

Maar Ron beperkt zich niet tot het lopen van wedstrijden in Nederland. “De Conwy Half Marathon in Noord-Wales is mijn favoriete wedstrijd in het buitenland. Deze loop ik jaarlijks met veel plezier.” Wat hij ook erg graag doet is trailrunning, wat ook wel ‘off-road hardlopen’ wordt genoemd. “Zeg nu eerlijk, wat is er nu mooier dan hardlopen terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van de mooie natuur?”

Een goede voorbereiding

Al voordat Ron voor de eerste keer deelnam aan de 20 van Alphen, rende hij zijn eerste hardloopwedstrijd. In 2003 waagde hij zich aan een 10 kilometer wedstrijd nadat hij was uitgedaagd door een collega. “Het was bloedheet en ik ging helemaal kapot”, herinnert hij zich nog goed. Hij moet lachen als hij terugdenkt aan die wedstrijd. “Vanaf dat moment wist ik zeker dat trainen voor een hardloopwedstrijd toch wel een goed idee is. Die fout heb ik daarna nooit meer gemaakt.”

Hoe zit het dan precies met die voorbereiding? Houdt hij zich aan een vast schema of gooit hij het over een totaal andere boeg? “Ik loop vrij makkelijk. Voor mij werkt het daarom het beste als ik mij vasthoud aan een aantal trainingen per week”, vertelt Ron. Alleen wanneer hij echt voor een PR gaat, traint hij volgens een vast schema. “Op die manier kon ik onlangs mijn PR op de halve marathon verbeteren naar 1:39:26.”

Een goede voorbereiding is natuurlijk niet compleet zonder de juiste schoenen en kleding. “Eigenlijk loop ik altijd op hardloopschoenen van het merk Saucony. Daar loop ik nu al jaren op en dat werkt voor mij uitstekend. In de kleding die ik draag tijdens het hardlopen zit meer variatie, dat is vooral afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden”, legt hij uit. “Onmisbaar is wel mijn Garmin en natuurlijk de registraties op Strava. Dat is voor mij ook een plek waar ik mede lopers tref.”

Hardlopen is genieten

Wedstrijden zijn voor Ron altijd genieten. Net als iedere wedstrijdloper heeft hij ook een leuke of aparte belevenis tijdens een wedstrijd. “Ik weet nog goed dat ik ooit eens te ‘laat’ was voor de Dam tot Damloop. Maar dat had wel een voordeel. Toen ik rennend aankwam bij de start kon ik in één keer doorlopen in plaats van dat ik lange tijd in het startvak tussen de mensenmassa moest wachten. Dat was wel een aparte ervaring.”

Ron sluit af met een tip voor beginnende lopers: “Doe het rustig aan en geniet vooral. Dan komt de rest vanzelf.”

Running-Walking-Center_Spandoekkopie-20vanalphen.jpg